Så förändrar pandemin konsumenternas beteende

2020-04-07 Läs hela artikeln på dagensmedia.se

Placeholder Image

Både svenskarnas medievanor och köpbeteende påverkas av coronapandemin. En undersökning från Unilever och Flarie visar att nyhetskonsumtionen går kraftigt uppåt, men att vi inte shoppar så mycket online som många kanske förväntat sig.

Unilever och Flarie har gjort en omfattande undersökning om hur coronapandemin påverkar svenskarna när det gäller alltifrån oron över spridningen av viruset till ekonomi och matvanor. Även mediekonsumtion och shoppingbeteende avhandlas i undersökningen som är gjord 20–23 mars. Frågorna är besvarade av totalt 13 181 respondenter via Flaries app.

Jag såg tidigt att det här kommer att bli mycket allvarligare även i Sverige än vad svenska medier då rapporterade. Så vi beställde den här studien som en guide till våra affärsbeslut, men försökte också göra den lite bredare så att den kunde vara relevant även för andra, säger Amanda McKee, nordic head of insights, på Unilever.

Flarie har unika möjligheter att få fram snabb data. Drygt 13 000 respondenter på 3–4 dagar är extremt ovanligt i researchbranschen där liknande studier vanligtvis tar flera veckor.

För att genom studien kunna ge indikationer om framtiden valde Unilever och Flarie att bryta ut svaren från respondenter som uppgav att de var “mycket oroade” över spridningen av covid-19. Gruppen kan ses som en typ av “early adopters”.

Det går ju inte att fråga folk om hur de kommer att förändra sitt beteende när vi har en situation som ingen har stått inför tidigare. Den grupp som säger att de är oroliga har redan förändrat sitt beteende så deras svar blir en indikation som kan användas till en framtida prognos.

Som Dagens Media tidigare har berättat har konsumtionen av nyhetssändningar i tv ökat. Den bilden förstärks också av Unilever och Flaries undersökning där 3 av 4 uppger att de följer nyheterna mer nu än tidigare. Bland de som är mycket oroade över smittspridningen uppger hela 62 procent att de följer nyheterna mycket oftare än tidigare, medan 26 procent följer nyheterna lite oftare, vilket kan jämföras med 38 respektive 37 procent för samtliga respondenter. Placeholder Image

Det är förvånansvärt många som ökat sin nyhetskonsumtion och vi ser en radikal ökning bland de som oroar sig mycket där totalt 9 av 10 följer nyheterna mer. Det kan ge en indikation för de som vill annonsera i rätt forum.

Styr ni om er annonsering till att synas i samband med nyheter?
Jag är inte den som jobbar med det på vårt bolag, så jag ska låta det vara osagt. Men det är klart att vi följer och försöker förstå hur medielandskapet förändras.

Även konsumtionen av sociala medier, tv, streamingtjänster och poddar har ökat. När det gäller sociala medier är det framför allt de unga som står för den ökade konsumtionen, samtidigt som ökningen är mest markant bland de som oroar sig för covid-19. Placeholder Image

Kim Ejebari, medgrundare och head of sales på Flarie, säger att man kan dra slutsatsen att mediekonsumtionen kommer att öka ytterligare om oron för det nya coronaviruset blir mer utbredd.

Då kommer vi att få se ett ännu högre tryck på nyheterna. Då blir det också extra viktigt att all rapportering är korrekt. Medierna har ju alltid ett stort ansvar, men det trycket kommer att öka ytterligare, säger han.

I undersökningen uppger 20 procent att de är mycket oroliga för coronapandemins utveckling, medan 27 procent säger sig vara ganska oroliga. Än så länge går en majoritet av respondenterna till skola och arbete som vanligt, men bara 1 av 10 av de som oroar sig för covid-19 vistas ute som vanligt och de bjuder hem folk i betydligt mindre utsträckning än tidigare. Placeholder Image

Till skillnad mot vad man kanske kan förvänta sig så visar inte undersökningen att nätshoppingen har ökat drastiskt. 57 procent uppger att de shoppar lika mycket på nätet som tidigare, medan 19 säger att de handlar på nätet lite oftare och 14 procent mycket oftare. Placeholder Image

Jag tror att det kan bero på att onlinebeställning av mat, eller leverans av färdig mat, inte finns tillgänglig på landsbygden i lika stor utsträckning som i storstäderna, och när det gäller vanlig shopping kan det bero på fördröjda leveranstider – att man inte får hem sina varor så snabbt som önskat. Men det kan också bero på att man oroar sig för sin ekonomi, säger Amanda McKee.

Och just oron för privatekonomin tycker hon är häpnandsväckande, särskilt med tanke på att undersökningen genomfördes för två veckor sedan – då läget inte var lika allvarligt som idag. Studien visar att 2 av 3 oroar sig mer för sin ekonomiska trygghet sedan coronaviruset kom till Sverige. Placeholder Image

Över hälften tror att risken för att bli arbetslös har ökat, så det är inte så konstigt att konsumtionen går ner överlag.

Däremot så tror jag att näthandeln kan få en rejäl skjuts framöver. De flesta har testat att köpa mat online någon gång, men det har inte blivit en vana. Den här perioden kan nu göra att man lägger till det som en vana.

Med Flarie Insights kan företag lära känna sina kunder genom att ställa skräddarsydda frågor för sin verksamhet till tiotusentals svenskar i åldrarna 15-67 år. Flarie är idag Sveriges snabbast växande underhållningsplattform med en spel-app som laddas ner gratis i App Store. Idag har appen över 860 tusen registrerade användare i Sverige och arbetar med över 80 varumärken som Klarna, The Coca Cola Company, Pressbyrån, MAX, Unilever, TV4, SF Studios mfl. Vill du veta mer? Besök www.flarie.com

© Flarie AB 2019 All Rights Reserved